Tècnica decorativa: decapar

decapadoEl decapat o decapé és una tècnica molt de moda i que dóna un aspecte desgastat als mobles o accesoris que pot quedar molt interessant. A més a més és una manera molt senzilla de donar una segona vida a algun objecte que estigui fet malbé o passat de moda.

Tot i la seva senzillesa, està bé saber un parell de coses abans de posar-se a decapar fusta per assegurar que aconseguirem el resultat que realment volem.

Per exemple, el procés a seguir per a decapar, en principi seria polir la superfície, aplicar la pintura i tornar a polir per a aixecar la pintura i mostrar la superfície de base. Però si volem decapar un sol color i que aparegui la fusta de sota i aquesta està rugosa, que encara no l’hem polida, podem aprofitar aquesta textura i aplicar directament una capa fina i uniforme de pintura. Un cop fet això, farem servir un paper de vidre de gra mig (de 120 o 180) per a polir la fusta i que salti la pintura allà on no hi ha cavitats i està més llis i, pel contrari, on hi ha més veta, la pintura s’hi quedarà i tindrem una fusta decapada de 10.

Però comencem pel principi: per a decapar farem servir pintura mat o bé chalk paint de la que tant se sent parlar últimament. També hi ha la pintura de llet, però personalment encara no l’he provada. Tant la d’acabat mat com la chalk us funcionarà igual de bé. Ara, la chalk paint saltarà millor, massa bé fins i tot! Si heu de decapar una peça molt gran, quasi que no us la recomano, perquè acabareu amb toooooot ple de pols del color de la pintura.

Abans us deia que el procés és polir la superfície sobre la que treballem, sempre per a treure imperfeccions, netejar-la i pintar-hi a sobre. Però això no és ben bé així, i sobretot aquest és un pas imprescindible si decaparem en dos colors, és a dir, per exemple, si primer pintem de blau, deixem assecar, i després pintem de blanc per a polir-la i que aparegui el blau de fons.
Doncs bé, abans d’aplicar el segon color, podem aplicar una mica de cera per a fusta amb un drap en diferents punts de l’objecte abans d’aplicar el segon color. D’aquesta manera, quan passem el paper de vidre (ara podem fer servir una més fina, de 240, per exemple) per aquesta segona capa de color ja seca, aquesta pintura saltarà molt fàcilment allà on hem aplicat la cera. D’aquesta manera evitarem que saltin les dues capes de pintura, ja que si no ho fem així, el més provable és que salti la capa de color blanc, la de blau i aparegui la fusta.

En resum, per a fer un bon decapat hem de polir, pintar, aplicar cera, tornar a pintar i tornar a polir. Jo recomano que la capa de pintura sigui fina i uniforme, fins i tot podeu fer servir un corró. Però si voleu fer pinzellades salvatges i aleatòries sense cobrir tota la superfície, us recomano que us quedin ben rectes i paral·leles per a un efecte més realista.

Espero que aquests consells us siguin d’utilitat. I us animem a comentar si no podeu evitar la temptació i us poseu a decapar.

Salutacions!

···

El decapado o decapé es una técnica muy de moda y que da un aspecto desgastado a los muebles o accesorios que puede quedar muy interesante. Además es una manera muy sencilla de dar una segunda vida a algún objeto que esté dañado o pasado de moda.

A pesar de su sencillez, está bien saber un par de cosas antes de ponerse a decapar madera para asegurar que conseguiremos el resultado que realmente queremos.

Por ejemplo, el proceso a seguir para decapar, en principio sería pulir la superficie, aplicar la pintura y volver a lijar para levantar la pintura y mostrar la superficie de base. Pero si queremos decapar un solo color y que aparezca la madera de debajo y ésta está rugosa porque aún no la hemos lijado, podemos aprovechar esta textura y aplicar directamente una capa fina y uniforme de pintura. Una vez hecho esto, utilizaremos un papel de lija de grano medio (de 120 o 180) para pulir la madera y que salte la pintura allí donde no hay cavidades y está más liso y por el contrario, donde hay más veta , la pintura se quedará y tendremos una madera decapada de 10.

Pero empecemos por el principio: para decapar utilizaremos pintura mate o bien chalk paint de la que tanto se oye hablar últimamente. También está la pintura de leche, pero personalmente aún no lo he probado. Tanto la de acabado mate como la chalk os funcionará igual de bien. Ahora, la chalk paint saltará mejor, ¡demasiado bien incluso! Si ha de decapar una pieza muy grande, casi que no os la recomiendo, porque acabaréis con toooooodo lleno de polvo del color de la pintura.

Antes os decía que el proceso es pulir la superficie sobre la que trabajamos, siempre para sacar imperfecciones, limpiarla y pintar encima. Pero esto no es del todo así, y sobre todo este es un paso imprescindible si decapado en dos colores, es decir, por ejemplo, si primero pintamos de azul, dejamos secar, y luego pintamos de blanco para pulirla y que aparezca el azul de fondo.
Pues bien, antes de aplicar el segundo color, podemos aplicar un poco de cera para madera con un paño en diferentes puntos del objeto antes de aplicar el segundo color. De este modo, cuando pasamos la lija (ahora podemos utilizar una más fina, de 240, por ejemplo) para esta segunda capa de color ya seca, esta pintura saltará muy fácilmente allí donde hemos aplicado la cera. De esta manera evitaremos que salten las dos capas de pintura, ya que si no lo hacemos así, lo más probable es que salte la capa de color blanco, la de azul y aparezca la madera.

En resumen, para hacer un buen decapado debemos lijar, pintar, aplicar cera, volver a pintar y volver a lijar. Yo recomiendo que la capa de pintura sea fina y uniforme, incluso puede utilizar un rodillo. Pero si desea hacer pinceladas salvajes y aleatorias sin cubrir toda la superficie, os recomiendo que os queden bien rectas y paralelas para un efecto más realista.

Espero que estos consejos os sean de utilidad. Y os animamos a comentar si no puede evitar la tentación y se ponga a decapar.

¡Saludos!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s