Tècnica decorativa: Transfer sobre fusta

transferAquests dies que tenim més temps, hem volgut provar i provar per millorar  la nostra tècnica del transfer. I volem compartir amb vosaltres alguns consells que hem extret d’aquests experiments.

1. Primer de tot, triar la imatge o textos i fer-ne una impressió. Haurem de tenir en compte que es transferirà invertit, per tant haurem de reflectir la imatge perquè no ens quedi a la inversa sobre la fusta. Fer una fotocòpia de la imatge ja impresa.
Per facilitar-nos la feina, recomanem retallar el que ens sobri de la imatge abans d’aplicar-li el producte i posar-la sobre la fusta.

2. Molt important, hem de preparar bé la superfície. És necessari escatar la fusta per treure’n la brutícia i deixar-la llesta per a absorvir el producte. Com més llisa sigui la superfície més fàcil que ens quedi bé. El següent pas és passar-li un drap i una mica d’alcohol per assegurar-nos que queda neta.

3. Aquesta és la fase més important. Segons com fet aquest pas ens quedarà millor o pitjor enganxat i, en conseqüència, se’ns trencarà més o menys la fotografia a l’hora de pelar-la. Apliquem el producte específic per a transfer que podeu adquirir en botigues de manualitats, papereries, etc, sobre la part del paper fotocopiat que té la imatge que volem transferir. No sigueu tímids/des a l’hora de posar el producte. Als llocs on no quedi ben aplicat se us aixecarà el paper. Tot ben pringat però sense excessos. Si pintem tant la fusta com la fotografia més probabilitats que no ens quedin espais buits sense producte. Col·loquem el paper sobre la fusta i fem pressió perquè quedi enganxat. Passarem una targeta de crèdit o algun altre estri per a apretar i extreure tot el sobrant de producte. Si apreteu molt, se us pot aixecar el paper, si apreteu poc, pot ser que no us quedi ben enganxat. Recomanem passar després un drap o la mà per assegurar que tot està bé.

transfer sobre madera

4. Deixar assecar. A les instruccions d’aplicació del producte recomanen deixar assecar 12 hores a l’aire o bé aplicar calor. L’important és que el producte estigui sec, però no per deixar-ho més hores enganxarà millor. En una hora pot estar sec o ho podem accelerar amb un assecador de cabell. Sí que és veritat que no pot estar moll o s’aixecarà el paper.

5. Un cop sec, amb un difusor, apliquem aigua a tot el paper que quedi moll. Amb els dits nets “pelem” el paper fent cercles perquè vagi saltant, amb compte de no insisitir massa en un mateix lloc. Ara es tracta de tenir molta cura i anar aixecant el paper fins que ens quedi la part de la imatge que volem a la fusta. Aquest és el pas més delicat. Un paper normal de 80 gr té 8 capes de cel·lulosa i les hem d’eliminar totes. A mida que anem eliminant capes, hem de ser més delicats amb la pressió que exercim amb els dits sobre el paper. Sabrem que està acabat quan, un cop sec, ja no es veuen clapes de color blanc.

6. Tot i així, si estem satisfets amb el resultat encara que ens quedi una mica blanquinós, apliquem amb pinzell una capa de Transfer medium per fixar-ho tot i que serveixi d’acabat. O vernís, però la cera directament no treu el color blanc. Si li passem una capa de Medium ja no cal envernissar.

Esperem que aquest post us serveixi d’ajuda. Com tot, al final és provar, provar i tornar a provar.
Sort… i a transferir!

transfer-final

 

Estos días que tenemos más tiempo, hemos querido probar y probar para mejorar nuestra técnica del transfer. Y queremos compartir con vosotros algunos consejos que hemos extraído de estos experimentos.

1. En primer lugar, elegir la imagen o textos y hacer una impresión. Tendremos que tener en cuenta que se transferirá invertido, por lo tanto tendremos que reflejar la imagen para que no nos quede a la inversa sobre la madera. Hacer una fotocopia de la imagen ya impresa.
Para facilitarnos el trabajo, recomendamos recortar lo que nos sobre de la imagen antes de aplicarle el producto y ponerla sobre la madera.

2. Muy importante, debemos preparar bien la superficie. Es necesario lijar la madera para sacar la suciedad y dejarla lista para absorber el producto. Cuanto más lisa sea la superficie más fácil que nos quede bien. El siguiente paso es pasarle un trapo y un poco de alcohol para asegurarnos de que queda limpia.

3. Ésta es la fase más importante. Según cómo hagamos este paso nos quedará mejor pegado o no, y en consecuencia, se nos romperá más o menos la fotografía a la hora de pelarla. Aplicamos el producto específico para transfer que puede adquirir en tiendas de manualidades, papelerías, etc, sobre la parte del papel fotocopiado que tiene la imagen que queremos transferir. No sean tímidos/as a la hora de poner el producto; ¡¡¡ que quede todo bien impregnado!!! En los lugares donde no quede bien aplicado se le levantará el papel. Si pintamos tanto la madera como la fotografía más probabilidades de que no nos queden espacios vacíos sin producto. Colocamos el papel sobre la madera y hacemos presión para que quede pegado. Pasaremos una tarjeta de crédito o algún otro utensilio para apretar y extraer todo el sobrante de producto. Si aprieta mucho, se le puede levantar el papel, si Apretad poco, puede que no te quede bien pegado. Recomendamos pasar luego un paño o la mano para asegurarse de que todo está bien.

4. Dejar secar. En las instrucciones de aplicación del producto recomiendan dejar secar 12 horas en el aire o bien aplicar calor. Lo importante es que el producto esté seco, pero no para dejarlo más horas pegará mejor.

5. Una vez seco, con un difusor, aplicamos agua en todo el papel que quede húmedo. Con los dedos limpios “pelamos” el papel haciendo círculos para que vaya saltando, con cuidado de no insisitir demasiado en un mismo lugar. Ahora se trata de tener mucho cuidado e ir levantando el papel hasta que quede la parte de la imagen que queremos en la madera. Este es el paso más delicado. Un papel normal de 80 gr tiene 8 capas de celulosa y las debemos eliminar todas. A medida que vamos eliminando capas, debemos ser más delicados con la presión que ejercemos con los dedos sobre el papel. Sabremos que está terminado cuando, una vez seco, ya no se ven manchas de color blanco.

6. Sin embargo, si estamos satisfechos con el resultado aunque nos quede un poco blanquecino, aplicamos con pincel una capa de Transfer medium para fijar todo y que sirva de acabado. O barniz, pero la cera directamente no quita el color blanco. Si le pasamos una capa de Medium ya no hay que barnizar.

Esperamos que este post os sirva de ayuda. Como todo, al final es probar, probar y volver a probar.
Suerte … y transferir!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s